Skip to main content
Angela Bruins

Opstellingen

Inzicht in onbewuste dynamieken creëert beweging

Een opstelling is een methode om snel inzicht te krijgen in de diepere oorzaken van een vraagstuk. Met een opstelling maak je het visueel. Dat kan zowel een familie- als een organisatieopstelling zijn.

In een opstelling worden elementen in de ruimte opgesteld die relevant zijn voor jouw vraag die je wilt onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld een vader, of een grootmoeder zijn, maar ook abstracte elementen zoals een gebeurtenis uit de geschiedenis, een land, verhoudingen tussen teams of een organisatie doel.

Door naar een opstelling te kijken, kun je opeens bewust worden van onbewuste patronen. Dit fenomeen kan steeds je leven sturen terwijl je zelf eigenlijk een andere kant op wilt. Wanneer je midden in zo’n patroon leeft, word je daardoor geleefd. Door van een afstandje te kijken naar de opstelling, komt het patroon in je bewustzijn en kun je zelf keuzes maken. Opstellingen geven geen oplossingen, maar inzichten.

Je kunt ervoor kiezen om een individuele- of een groepsopstelling te doen. Jouw hulpvraag staat bij mij, als jouw begeleider, centraal. Mensen vragen mij vaak wat een opstelling precies is. Mijn antwoord is om dit zelf te gaan beleven omdat opstellingen gaan over voelen en ervaren en geen feitelijkheden zijn.

 

Wil je een opstelling zelf ervaren?